Google is in the process of redesigning their Sillicon Valley, Mountain View headquarters into something that is both functional and beautiful.

Google glasshouse

With the help of architects from Bjarke Ingels Group and Heatherwick Studio they have designed something new and exciting in the way of high tech, glass canopies.

The canopies will be city block-sized, glass greenhouse-style buildings. Heatherwick told the Silicon Valley Business Journal that the canopies were akin to “a piece of glass fabric, and draping it across some tent poles.” The canopies will also utilise a “high-tech shading system” in order to prevent the buildings from heating up like a greenhouse. But that’s not even the most outrageous aspect…

The canopies will feature basic building components (such as floors, ceilings, and walls) that small cranes and robots can reconfigure in a matter of hours. In other words: Google’s new campus will be composed of shape-shifting, glass canopies. David Radcliffe, Google’s vice president of real estate, even told Silicon Valley Business Journal that there will be some components you can actually “take out and put in”. For more info check out this article.

Of course the building approval, materials and technology are still in the discovery/design stage so it will take some time to come to fruition, nothing happening before 2020. In the meantime, check out this fascinating video from Google about their plans.

The Google workspace is “outside the box thinking”, a core value for their company, not only in the products they make but in the environment in which they work and live.

How do you challenge yourself to think outside the box of what’s possible?

Subscribe to Job Alerts

Image credit: Google+